UAB Kedainiu Konservu Fabrikas – Wojskowe racje żywnościowe
Wojskowe racje żywnościowe pochodzącej z Litwy firmy UAB Kedainiu Konservu Fabrikas charakteryzują niewielkie rozmiary, długa przydatność do spożycia, wysoka kaloryczność i klasyczny bezpłomieniowy podgrzewacz. Przeznaczone dla odbiorców mundurowych racje żywnościowe typu MRE cieszą się zasłużoną atencją wśród entuzjastów aktywnego trybu życia. Czy litewska kuchnia ma szansę na dłużej zagościć w plecaku weekendowego zdobywcy leśnych szlaków?
Multitactical.pl Wszelkie Prawa Zastrzeżone © 2018
Wojskowa aprowizacja najczęściej przywołuje obrazy nieśmiertelnych ziemniaków obieranych w kuchni przez młodych żołnierzy, smakiem dryfującym na mieliznach niestrawności i, charakterystyczną, dwuczęściową menażką w kolorze regulaminowym, gwoli ścisłości całkiem wygodną w użytkowaniu. Tymczasem powszechne wyobrażenia i stereotypy w obliczu dynamicznie postępujących zmian jakościowych tracą przydatność do spożycia szybciej niż pozostawiony na słońcu używany pomidor.
Polowy catering od czasów Wielkiej Wojny przeszedł długą i wyboistą drogę naznaczoną bliznami żołądkowych sensacji i zębów stępionych na wulkanicznej powierzchni kuloodpornych sucharów. Zasilany wojennymi doświadczeniami, wspierany nowoczesną technologią awansował do formy określanej rozpoznawalnym akronimem MRE (Meal, Ready-To-Eat).
Planując dłuższą robinsonadę nie możemy zapomnieć o energetycznie zbilansowanym prowiancie, który zapewni dobre samopoczucie i utrzyma wysoką kondycję psychofizyczną. Wojskowe racje żywnościowe obok liofilizatów należą do najpopularniejszej alternatywy. Niezbyt lekkie ale szczelnie zapakowane oferują dużą odporność na ekstremalne warunki, dość wysoką kaloryczność i elastyczny wybór menu. Co kraj to obyczaj stąd dania MRE są ścisłą wypadkową kulinarnych tradycji i przyzwyczajeń danej nacji. Do najpopularniejszych należą amerykańskie zestawy Meal, Ready-To-Eat, francuskie RCIR (recenzja tutaj), polskie dania Arpolu i, pochodzące z Hiszpanii, gotowe do spożycia dania Forestia (recenzja tutaj), które tu umieszczam, ponieważ są moim subiektywnym faworytem.
Nieco ponad dwa tygodnie temu w sklepie SPECSHOP.PL nabyłem drogą kupna wojskowe racje żywnościowe litewskiego producenta UAB Kėdainių konservų fabrikas, który, mimo położenia geograficznego o przysłowiowy rzut beretem jawi się jako coś zupełnie egzotycznego. Z ekscytacją zawodnika skaczącego przez płotki na polu minowym podjąłem się niebezpiecznego zadania subiektywnej oceny.
UAB Kėdainių konservų fabrikas
Fabryka powstała pod koniec drugiej wojny światowej w 1944, co sugeruje frontowe przeznaczanie części produkcji (konservų fabrikas). Swoją siedzibę ma w słynnej „Krainie Ogórków” mieście Kėdainiai, które po polsku brzmi nieco bardziej swojsko i znajomo… Kiejdany. Tak, to dawna polska rezydencja magnacka. Kto uważnie czytał „Potop” Henryka Sienkiewicza? W przeciwieństwie do słynnego dzieła naszego narodowego wieszcza litewski producent nie jest przesadnie rozpoznawalny nad Wisłą. Dziś trudno znaleźć logotyp UAB Kėdainių konservų fabrikas na sklepowych półkach, a przynajmniej mnie ta sztuka się nie udała. Wojskowe racje żywnościowe prawdopodobnie stanowią niewielki procent produkcji, która dostarcza zakonserwowane warzywa i produkty spożywcze na rynek cywilny.
Skanu lyg pagaminta namuose!
Pochodząca z Litwy kulinarna nowość zwraca uwagę kompaktowym opakowaniem inspirującym do wykorzystania w czasie klasycznych weekendowych leśnych eskapad lub ujmując rzecz bardziej profesjonalnie, odkrywania znaczenia słowa bushcraft bez namiotu podczas gradobicia.
Zaskakująco bogate menu pozwala cieszyć zmysły wyborem spośród 10 dań mięsnych, w których, niczym spełnienie marzeń prehistorycznego mięsożercy, dominują wołowina, wieprzowina i kurczak w kilku normatywnych reinkarnacjach. Na początek wybrałem dwa dania, które dla moich trzewi brzmiały najbardziej swojsko: Duszona wołowina z kaszą w sosie i Duszony kurczak z ryżem puree.
Obie potrawy znajdują się w hermetycznych srebrnych torebkach zapakowane do anonimowych pudełek formy książkowej z podstawową informacją. W skład każdego zestawu wchodzi polska instrukcja, torebka z daniem oraz bezpłomieniowy podgrzewacz, którego zasady działania tłumaczyć nie muszę. Naturalnie, słowo „zestaw” jest tu użyte nieco na wyrost dla zachowania pozorów. Skład, waga, wartości odżywcze, producent, termin przydatności do spożycia, odporność na ostrzał artyleryjski, to wszystko poznamy z nalepek na torebkach po intensywnej nauce języka litewskiego.
Dostępne menu:
nr 01 – Gulasz wołowy z warzywami
nr 02 – Duszony kurczak z kaszą gryczaną
nr 04 – Duszona wołowina z kaszą w sosie
nr 05 – Duszona wieprzowina z kaszą w sosie
nr 07 – Duszony gulasz wieprzowy z ryżem puree
nr 08 – Duszony kurczak z ryżem puree
nr 09 – Duszony gulasz wołowy z kaszą perłową
nr 010 – Gulasz wieprzowy z warzywami
Masa i opakowanie
Srebrna torebka z uwodnionym gotowym do spożycia daniem jest mniejsza i lżejsza od większości znanych mi odpowiedników. Przy wadze 240g oferuje wysoką wartość kaloryczną w zależności od wybranego obiadu dochodzącą do 600 kcal.
Litewski posiłek możemy podhajcować w menażce nad żywym ogniem lub wykorzystać dołączony bezpłomieniowy podgrzewacz. Uznałbym to rozwiązanie za klasyczne gdyby nie jeden wyróżniający szczegół bowiem wykorzystany w UAB Kėdainių foliowy worek zawiera dwie duże saszetki z chemicznym zapalnikiem.
Troškinta Vištiena Su Ryžių Koše – Duszony kurczak z ryżem puree
W skład menu nr 04 wchodzi kurczak (42%), ryż (40%), marchew, olej rzepakowy, sól oraz szereg przypraw, w tym czarny pieprz, rozmaryn, aromatyczna papryka, rozmaryn i orzeszki arachidowe. Przydatność do spożycia: 07 02 2020
Wartości odżywcze dania: na 100g – 113kcal/473kJ, na 240g – 330kcal.
Troškinta Jautiena Su Kruopomis Padaže – Duszona wołowina z kaszą w sosie
W skład menu nr 08 wchodzi wołowina (53%), kasza (18%), błonnik grochowy, skrobia ziemniaczana modyfikowana, sproszkowane żółtko z syropem glukozowym oraz szereg przypraw, w tym czarny pieprz, rozmaryn i słodka papryka. Przydatność do spożycia: 08 02 2020
Wartości odżywcze dania: na 100g – 160,9kcal/673,7kJ, na 240g – 556,8kcal.
Przygotowanie
Przetłumaczona instrukcja proces podgrzania potrawy opisuje esencjonalnie. Osobiście instrukcji nie czytam w ogóle lub sporadycznie, dzięki temu życie zyskuje ekscytujący smaczek retorycznego pytania co będzie na końcu suchy klik, czy głośne bum?
Bezpłomieniowy podgrzewacz zaopatrzono w estetycznie nadrukowaną instrukcję w języku angielskim i francuskim. Miejsce, w którym należy zerwać wierzch torebki przed wlaniem wody nacięto i oznaczono strzałkami. Co więcej, można to zrobić w dwóch miejscach bowiem po środku również naniesiono stosowne oznaczenia oraz nacięto krawędzie. Wnikliwy obserwator napędzany pierwotnym głodem odkryje dwie metody podgrzania obiadu do wyboru. Klasyczna zakłada wrzucenie torebki z potrawą do worka z podgrzewaczem, druga, owinięcie rzeczonym podgrzewaczem a la kurczak na zakładkę.
Duże nacięcia ułatwiają zerwanie wierzchu foliowego worka. Wkładam do środka nie otwartą torebkę z obiadem, wlewam 60 ml wody do poziomu oznaczonego kreską FILL TO LINE ONLY (oczywiście wlewam więcej), zaginam wierzch i odkładam na około 12 minut.
Pierwsze sekundy to podręcznikowy przykład tego jak skromny i niewystarczający wydaje się komentarz w stylu „podgrzewacz jest wydajny”. Torebka w mgnieniu oka pęcznieje emitując do atmosfery miliardy metrów sześciennych pary, która z powodzeniem wprawiłaby w ruch obrotowy łopatki turbiny elektrowni. W efekcie ogarniają mnie wątpliwości natury filozoficznej, czekać dalej na ciepły posiłek, czy szukać schronienia?
Po kilkunastu minutach dłonią uzbrojoną w rękawiczki wydobywam obiad z podgrzewacza. Instrukcja wskazuje 12 minut jako wystarczające do podgrzania potrawy. Załączone polskie tłumaczenie określa 10 do 15 minut w zależności od temperatury zewnętrznej. Obiad pichciłem pod koniec lipca przy temperaturze ok. 25 stopni.
Uduszony kurczak
Teraz powinienem napisać „w oznaczonych miejscach zrywam wierzch torebki z gorącą potrawą” ale nie mogę bowiem litewski kucharz uznał, iż każdy żołnierz posiada stosowne żelazo. Niestety, nie noszę przy sobie bagnetu, dlatego korzystam z tego co jest pod ręką po czym uzbrojony w tytanowy łyżko widelec zaglądam do torebki.
Pierwsze wrażenie subiektywnie opiszę jako umiarkowanie stonowane. Duszony kurczak z ryżem puree przed wymieszaniem przypomina sprasowaną galaretę z nóżek z przewagą tego pierwszego. Zaczynam się zastanawiać, czy podgrzanie w menażce nad ogniem nie wpłynęłoby pozytywnie na konsystencję potrawy, która szturmuje umysł eskadrami bodźców.
Potrawa jest niezła ale zdaje się zawierać więcej plam ryżu niż filetu z kurczaka, przynajmniej dopóki nie pogrzebiemy łyżką w okolicach dna, natomiast marchew to gatunek zagrożony wyginięciem. Papryka, pieprz, rozmaryn i inne ulotne ingrediencje z ochotą zamieniłbym na jeden shot mieszanki do grilla, która, jak wiemy, każde jadło przeobraża w uwielbienie konesera.
Uduszona wołowina
Duszona wołowina z kaszą w sosie to druga propozycja z litewskich koszar. Lekka mieszanka wołowiny z kaszą i warzywami o puszystej konsystencji w wyczuwalnej kąpieli ze słodkiej papryki. Ekstremalne przeznaczenie racji żywnościowych typu MRE determinuje ograniczenia na pięciolinii smaku ale ta potrawa jest zwyczajnie dobra.
Dużo lepsza od duszonego kurczaka, wołowina z kaszą sprawia, że odzyskuje wiarę w ludzi i ponownie zaczynam wierzyć w intencje kucharza. Zmiana dostrzegalna gołym okiem, kolor, zapach i wyrazistość. Jest mielone mięso, są warzywa. W porównaniu do pierwszego posiłku to jak ogień i woda.
Czy warto?
Trudno uznać wojskowe dania UAB Kėdainių konservų fabrikas za powiew świeżości bowiem oferują tożsamą do innych przedstawicieli gatunku jakość i smak. Zalet należy szukać w gabarytach i niezłym podgrzewaczu, dopiero potem w menu, które, przynajmniej na razie nie sprzyja wegetarianom i wielbicielom planet układu słonecznego.
Spośród dwóch dań jakie kupiłem jedno okazało się dość słabe ale w żadnej mierze nie dyskwalifikuje całej oferty, ponieważ do podobnych wniosków zmusił mnie kurczak z ryżem i warzywami Arpolu urozmaicony kawałkami niezmielonych kości i, jagnięcina z miętą hiszpańskiej Forestii, której nijak przełknąć nie potrafiłem.
Nieco przekornie największe wrażenie zrobił na mnie bezpłomieniowy podgrzewacz. Jego wydajność rodzi uzasadnione podejrzenia, iż w warunkach jesienno zimowych może pozytywnie zaskakiwać.
Litewskie racje żywnościowe zwracają uwagę niewielkimi wymiarami i masą, cechami, które obok dość dużej kaloryczności nieźle predestynują do outdoorowego plecaka. Jako ciekawostkę dodam, iż rzeczone dania obiadowe wchodzą w skład 24h racji żywnościowych jako żywo przypominających kompilacje rodzimego Arpolu.
Zalety
długi okres przydatności do spożycia
niewielka waga i rozmiary
wydajny podgrzewacz
duża kaloryczność
niska cena
Wady
brak nacięć na torebkach z potrawą
Kilka słów podsumowania
Wojskowa kuchnia UAB Kėdainių konservų fabrikas przede wszystkim winna zadowolić pasjonatów dań mięsnych, wszak w głębokiej dziczy wędrowiec potrzebuje realnej energii. Swojsko brzmiące potrawy z kurczakiem, wołowiną i wieprzowiną zapakowane do niewielkich torebek ułatwią przenoszenie w plecaku, a zaskakująco efektywny bezpłomieniowy podgrzewacz gwarantuje ciepły posiłek w umiarkowanym klimacie.
W mojej ocenie racje żywnościowe UAB Kėdainių konservų fabrikas przygotowane z zachowaniem wysokich norm wojskowych stanowią ciekawą alternatywę dla szerzej znanych przedstawicieli taktycznej kuchni. Unikając oceny smaku, która, wywodząc się z indywidualnych upodobań może być nieco stronnicza, jako największe zalety wymienię długi okres przydatności do spożycia, niewielkie rozmiary, wagę torebki z potrawą i energiczny podgrzewacz. Polecam.
Wojskowe racje żywnościowe UAB Kėdainių konservų fabrikas kupiłem w sklepie SPECSHOP.PL
Przemek – mąż, tatko, pomysłodawca i założyciel bloga, jedyny prowadzący, admin, dyrektor, webmaster, grafik, preppers
Wspieraj Multitactical.pl – Podaruj mi wirtualną kawkę
# | UAB Kėdainių konservų fabrikas – Duszony kurczak z ryżem puree | |
---|---|---|
1 | Wartości odżywcze w 100 (g) | 1113 kcal / 473 kj |
2 | Wartości odżywcze w 350 (g) | 330 kcal |
3 | Waga (g) | 240 |
4 | Okres przechowywania | 24 miesiące |
5 | Cena (pln) | 19,99 |
# | UAB Kėdainių konservų fabrikas – Duszona wołowina z kaszą w sosie | |
---|---|---|
1 | Wartości odżywcze w 100 (g) | 160,9 kcal / 673,7 kj |
2 | Wartości odżywcze w 350 (g) | 556,8 kcal |
3 | Waga (g) | 240 |
4 | Okres przechowywania | 24 miesiące |
5 | Cena (pln) | 19,99 |
Multitactical.pl Wszelkie Prawa Zastrzeżone © 2018 Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością Autora blogu.
Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody Autora jest zabronione.
Najnowsze komentarze