Forestia – Gotowe dania bez ognia
Hiszpańskie dania obiadowe Forestia to na polskim rynku wciąż nowość. Zapakowane w hermetyczny worek wymagają podgrzania w menażce, mikrofalówce lub bezpłomieniowym podgrzewaczu dołączonym do zestawu. Menu obfituje w pełnowartościowe gotowe do spożycia potrawy dla wegetarian, wegan oraz mięsożerców przygotowane z naturalnych składników w oparciu o oryginalne receptury z całego świata. Czy Forestia ma szansę na stałe zagościć w outdoorowym plecaku?
MultiTactical.pl Wszelkie Prawa Zastrzeżone © 2017
Smaczny i sycący posiłek wieńczący długą wędrówkę może być wspaniałym i oczekiwanym podsumowaniem dnia bowiem nic tak nie motywuje do wzmożonego wysiłku jak zbilansowany i pełnowartościowy łatwy w przygotowaniu obiad. Uzupełnienie energii zużytej w czasie wielogodzinnej ekspedycji można łatwo zniweczyć źle dobraną żywnością, która nawet w dużych ilościach nie wpłynie pozytywnie na zdolność do regeneracji naszego organizmu.
Forestia oferuje energetycznie zbilansowany posiłek łatwy do przygotowania w każdych warunkach nie wymagający zestawów do gotowania.
Enjoy your meal & Leave no trace
Spośród bogatego menu wybrałem dwie potrawy: Chili Con Carne z ryżem i Fusilli z kurczakiem. Oba dania otrzymuję w hermetycznych torebkach zapakowane w estetyczne kartonowe pudełka z klimatycznymi grafikami The Great Outdoors. Pomarańczowa nalepka na dole opakowania informuje o dodanym bezpłomieniowym podgrzewaczu – Includes Flameles Heater. Z tyłu na rozwijanej nalepce szczegółowe informacje na temat pochodzenia składników oraz wartości odżywczych każdego z dań przetłumaczone na kilkanaście języków, co warte podkreślenia, również polski. Ponadto przypomnienie o konieczności zadbania o minimum 60 ml wody niezbędnej do uruchomienia chemicznego podgrzewacza.
Zgodnie z informacją na opakowaniu i stronie internetowej producenta dania przygotowywane są bez użycia sztucznych dodatków i konserwantów w 100% z naturalnych składników. Wolne od GMO i glutenu gotowe do spożycia potrawy dla wegan, wegetarian i niepoprawnych drapieżników. Ochrona środowiska naturalnego jest istotną częścią filozofii producenta o czym przypominają grafiki i napisy na kartonowym pudełku – materiały użyte do produkcji opakowań niemal w całości nadają się do recyklingu.
Masa i opakowanie
Po wyjęciu z opakowania od razu dostrzegamy różnicę pomiędzy Forestią, a resztą liofilizowanego świata – pod hermetycznym workiem wyczuwa się płynną masę uwodnionej potrawy. Ta cecha sprawia, że hiszpańskie danie jest cięższe od typowych turystycznych obiadów – mimo wszystko to nadal tylko 350g.
Kartonowe pudełko ma chronić obiad w czasie transportu ale przy okazji zajmuje cenne miejsce, dlatego jeśli wcześniej zadbałeś o zapas podpałki karton zostaw w domu. Wymiary hermetycznego worka z obiadem 14,5 cm x 20,5 cm (mniej niż opakowania wielu popularnych liofilizatów) nie utrudniają efektywnego spakowanie plecaka.
Forestia to danie gotowe do spożycia, o czym warto pamiętać, nawet na zimno!
Menażka, mikrofalówka lub bezpłomieniowy podgrzewacz
Hiszpański obiad możemy podgrzać na jeden z trzech sposobów; w mikrofalówce (750W – 2min.) co w terenie może sprawiać nieznaczne problemy, w menażce nad palnikiem (ok. 7-8min.), i wykorzystując bezpłomieniowy podgrzewacz dołączony do zestawu (ok. 12min.). Warto pamiętać, że nie każde opakowanie Forestii zawiera podgrzewacz! Jeżeli nie zaznaczono w opisie produktu szukaj informacji na pudełku, tj. Contents 1 x Meal, 1 x Heater Bag lub charakterystycznej pomarańczowej nalepki.
Oryginalny podgrzewacz Forestii niczym nie różni się od tych, które znasz z wojskowych racji żywnościowych typu MRE. Czytelna instrukcja nadrukowana na torebce nie pozostawia miejsca na błąd, ponadto znajdziesz na niej nalepkę z instrukcją w języku polskim.
Fusilli All’nuovo – Makaron z kurczakiem w sosie bolońskim i serem Grana Padano
W skład pierwszego dania wchodzi makaron, sos boloński, oliwa z oliwek, duszona cebula, czosnek oregano, przyprawy, ser Grana Padano i chude mięso z kurczaka (10%), którego mogłoby być więcej. Makaron (46%) i sos (40.7%) stanowią większą część potrawy.
Wartości odżywcze dania: na 100g – 127kcal/531kJ, na 350g – 444,5kcal/1858kJ.
Chili Con Carne – Mielone mięso wołowe z fasolą, kukurydzą, papryką i ryżem pełnoziarnistym
Drugie danie to czerwona fasola (24%), kukurydza, czerwona i zielona papryka, chude mięso wołowe (16%), ryż pełnoziarnisty (12%) oraz szereg przypraw, w tym czosnek cayenne, oregano, cebula i koncentrat pomidorowy.
Wartości odżywcze dania: na 100g – 100kcal/419kJ, na 350g – 350kcal/1463kJ.
Przygotowanie
Wybierając ostatnią metodę zrywamy w miejscach oznaczonych nacięciami górną część podgrzewacza, wkładamy do środka nie otwarty obiad i zgodnie z instrukcją dolewamy właściwą ilość wody. Pamiętając o szczelnym zagięciu wierzchu torebki odkładamy na 12 minut. Już po kilku sekundach można zaobserwować jak torebka pęcznieje od buzującej reakcji chemicznej i gwałtownie wydostającej się ze środka pary.
Przed wyjściem w teren zadbaj o minimalną ilość wody ( 60 ml) do chemicznego podgrzewacza!
Po kilkunastu minutach wyjmuję obiad z podgrzewacza (pamiętajcie o rękawiczkach) i odkładam na kartonowe pudełko Forestii. Deklarowane 12 minut winno być wystarczające przy sprzyjającej aurze, natomiast mój obiad pichcił się przy irytującym wietrze i ok. 10-cio stopniowej temperaturze w rezultacie potrawa na wierzchu okazała się letnia.
W miejscach oznaczonych nacięciami (okazują się odrobinę za małe) zrywamy górną część hermetycznego worka i łapiemy niezbędnik.
Pierwsze wrażenie jest wyborne zwłaszcza, że jestem bardzo głodny, a chłodna aura nie pozwala na zbytnie delektowanie się wrażeniami. Jako praktykujący mięsożerca jestem w pełni ukontentowany. Oba dania są naprawdę pyszne i sycące z przewagą Fusilli, które bardziej przypadło mi do gustu. Smaczny makaron bolognese, soczyste i delikatne kawałki kurczaka, wyważony zestaw świetnych przypraw, intensywny sos i wyczuwalny aromat Grana Padano.
Wielkość porcji stanowi wysoko kaloryczny kompromis 350 g potrawy dostarczającej energii 444,5 kcal.
Chili Con Carne to kolejna propozycja dla mięsnych smakoszy. Mieszanka czerwonej fasoli, chudego mięsa wołowego i pełnoziarnistego ryżu w kąpieli z czosnku i koncentratu pomidorowego. Pomimo meksykańskich źródeł nie rozgrzewa tak skutecznie jak whisky ale stawia na nogi.
Czy warto?
Moim zdaniem Forestia oferuje skalę smaku niedostępną dla części liofilizatów ale polecam samemu przekonać się na ile hiszpańskie menu podoła słowiańskim wymaganiom by później zdecydować ile sztuk zabrać w teren. Ważną kwestią w świecie terenowej aprowizacji jest masa potrawy z opakowaniem. Tutaj nie mam złudzeń hiszpański obiad jest cięższy od liofilizatów ale nie są to wartości deklasujące. Na jedno/dwudniową wycieczkę można spokojnie zabrać dwie potrawy Forestia plus eskadra energetycznych dodatków.
Liofilizat jest w plecaku lżejszy ale tak jak Forestia do przygotowania wymaga użycia/noszenia zbliżonej ilości wody. Byłby remis gdyby nie fakt, iż uwodniona potrawa od hiszpańskiego producenta jest znacznie zdrowsza i lepsza nawet na zimno aniżeli konkurencyjna kuchnia.
Trzy różne metody przygotowania potrawy to istotna zaleta gotowych dań obiadowych Forestia. O ile mikrofalówka w kontekście ekstremalnego turysty jawi się niczym miraż na środku Sahary, to już dwie pozostałe metody pozwalają na sporą dowolność w planowaniu podróży, w końcu szybkość i nieskomplikowany proces przygotowania posiłku mają na szlaku niebagatelne znacznie.
Oddzielną kwestią pozostaje wydajność naszego podgrzewacza w warunkach jesienno-wiosennych. Lepszym rozwiązaniem może być stara przypalona menażka i palnik lub składana kuchenka survivalowa. Jak wykazała naukowa konsumpcja nawet przy średnim wietrze torebka podgrzewacza musi być efektywnie zamknięta inaczej cały wysiłek ujdzie z parą na marne.
Turystyczna kuchnia z reguły do tanich nie należy i w tym przypadku jest podobnie. Opakowanie Forestii z podgrzewaczem kosztuje od 32 pln brutto do 38 pln brutto. To sporo ale konkurencja od naszego garnka zbytnio się nie oddala.
Kilka słów podsumowania
Niewielka masa potrawy z opakowaniem w stosunku do wartości kalorycznej oraz łatwość i szybkość przygotowania bez użycia kuchenki i ognia sprawia, że danie obiadowe Forestia doskonale nadaje się do outdoorowego plecaka. Bogate menu z całego świata uwzględniające zachcianki wegan, wegetarian i mięsożerców winny zaskoczyć nawet najbardziej podejrzliwe łazęgi. Jeśli do tej pory zajadałeś się liofilizatami po spróbowaniu Forestii prawdopodobnie zmienisz swoje kulinarne upodobania.
Zdecydowanie polecam, gotowe do spożycia turystyczne dania obiadowe Forestia dostępne w sklepie AZTEKO.PL

Przemek – mąż, tatko, pomysłodawca i założyciel bloga, jedyny prowadzący, admin, dyrektor, webmaster, grafik, preppers
# | Forestia – Fusilli z kurczakiem | |
---|---|---|
1 | Wartości odżywcze w 100 (g) | 127 kcal / 531 kj |
2 | Wartości odżywcze w 350 (g) | 444.5 kcal / 1858 kj |
3 | Waga (g) | 350 |
4 | Wymiary opakowanie zew. (cm) | 22,5 x 14,5 x 2,7 |
5 | Wymiary worek hermetyczny (cm) | 14,5 x 20,5 |
6 | Okres przechowywania | 18 miesięcy |
7 | Cena (pln) | 32-38 |
# | Forestia – Chili Con Carne z ryżem | |
---|---|---|
1 | Wartości odżywcze w 100 (g) | 100 kcal / 419 kj |
2 | Wartości odżywcze w 350 (g) | 350 kcal / 1463kj |
3 | Waga (g) | 350 |
4 | Wymiary opakowanie zew. (cm) | 22,5 x 14,5 x 2,7 |
5 | Wymiary worek hermetyczny (cm) | 14,5 x 20,5 |
6 | Okres przechowywania | 18 miesięcy |
7 | Cena (pln) | 32-38 |
Multitactical.pl Wszelkie Prawa Zastrzeżone © 2017 Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością Autora blogu.
Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody Autora jest zabronione.
Najnowsze komentarze