Wild Willy Beef Jerky – Chilli Con Carne z ryżem – Piekło w plecaku
Podczas wielogodzinnej robinsonady warto mieć przy sobie kieszonkową przekąskę. Chrupiące plasterki suszonej wołowiny to bestsellerowa propozycja firmy Wild Willy Beef Jerky. Producent od kilku lat z powodzeniem wspiera naszą kondycję na outdoorowym szlaku. Niedawno wzbogacił menu o liofilizowane, gotowe danie Chilli Con Carne z ryżem.
Multitactical.pl Wszelkie Prawa Zastrzeżone © 2020
Wild Willy
Kto raz spróbował suszonej na drewnie olchowym sztandarowej przekąski przyzna, że to po prostu jest smaczne. Suszona wołowina, świetne przyprawy, subiektywnie doskonała kompozycja. Wild Willy Beef Jerky przebojem wtargnął do turystycznej kuchni amatorów outdooru, bushcraftu i survivalu. Po raz pierwszy wołowinę classic kupiłem bodaj trzy lata temu i przepadłem.
Wizerunek producenta jest jasny i klarowny. Nomadyczna estetyka kojarzy się z czymś lekkim, relaksacyjnym i nieskomplikowanym. Wszystko czytelne, jak skład każdej z przekąsek. Zgodnie z polityką firmy, do produkcji nie wykorzystuje się sztucznych dodatków i konserwantów. Zaskakuje różnorodność menu gdzie obok wołowiny marynowanej w musie żurawinowym, znajdziemy takie rarytasy jak suszona jelenina i chipsy z bobu.
Wild Willy Beef Jerky – Chilli Con Carne z ryżem – Piekło w plecaku – Góry Stołowe, Szczeliniec Wielki, odpoczynek na tarasie widokowym.
Miesiąc temu nabyłem drogą kupna w sklepie Laplander.pl nowość w jadłospisie Wild Willy, gotowe danie Chilli Con Carne z ryżem. Specjał otrzymuję w hermetycznej torebce z zapięciem strunowym. Od frontu, zwraca uwagę logotyp wpisany w klimatyczną personifikację planu noworocznych postanowień. Z tyłu, na krzyczącej żółtej nalepce szczegółowe informacje na temat pochodzenia składników, wartości odżywczych oraz sposobu przyrządzenia. Co ciekawe, na atomy rozbito skład poszczególnych sosów. Nazwę dania wyróżniono czerwonym nadrukiem.
Wild Willy Beef Jerky – Chilli Con Carne z ryżem – Piekło w plecaku – Nowy szeryf w mieście. Lubię ten styl.
Dobre pali dwa razy
Pochodzenie przepisu nie jest definitywnie wyjaśnione. Przez lata wokół chili con carne narosło wiele mitów. Jedna z teorii głosi, że było przyrządzane przez teksańskich kowbojów trudniących się spędem bydła. Pewnikiem jest fakt, iż jego korzenie wywodzą się z Meksyku, ponieważ Texas był kiedyś jego częścią. Zabawne, bo Meksykanie gorąco zaprzeczają jakoby miało związek z ich kuchnią narodową. Dla chili con carne napisali oryginalną słownikową definicję: „Okropne danie uchodzące za meksykańskie, sprzedawane w USA od Texasu do Nowego Yorku”. Jako ciekawostkę dodam, że od 1952 roku w Teksasie odbywają się mistrzostwa świata w przyrządzaniu potrawy😁
Chilli Con Carne z ryżem – składniki
Gotowe danie Wild Willy to ryż brązowy suszony 37%, wołowina suszona classic 25%, sos sojowy, przyprawy naturalne, sos Worcestershire, pomidory, kukurydza liofilizowana, groszek liofilizowany, fasola czerwona liofilizowana, bulion warzywny, papryka wędzona, cebula, przyprawy.
Wartość odżywcza dania: na 100g – 349kcal/ 1475kJ
Wild Willy Beef Jerky – Chilli Con Carne z ryżem – Piekło w plecaku – Na żółtej nalepce znajdziemy pełną historię potrawy, z instrukcją przygotowania włącznie.
Masa i opakowanie
Trudno pozbyć się wrażenia, że Wild Willy nie wygląda imponująco. Opakowanie o wymiarach 17,5 x 15,8 cm z początku sugeruje, że ten obiad może nie nasycić. Niewielki gabaryt i waga netto 100 g okazują się za to idealnym sprzymierzeńcem każdej wyprawy. Nie większa od kieszeni bojówek torebka, nie utrudnia efektywnego spakowania plecaka. Szeroki zgrzew zabezpiecza strunowe zapięcie, a klasycznie nacięte boczne krawędzie ułatwiają otwarcie. Zgodnie z instrukcją zawartość należy przesypać do naczynia z wrzącą wodą. Póki co, torebka nie jest do tego przystosowana, ale Wild Willy pracuje nad opakowaniem umożliwiającym zalewanie wrzątkiem!
Wild Willy Beef Jerky – Chilli Con Carne z ryżem – Piekło w plecaku – Niewielka torebka nie obiecuje sytego posiłku, ale pozory mylą!.
Przygotowanie
Po zagotowaniu około 300 ml wody, zrywamy wierzch torebki w miejscach oznaczonych nacięciami i przesypujemy zawartość do kubka. Zakrywamy naczynie na około pięć minut od czasu do czasu mieszając. Degustacja miała miejsce w sobotnie przedpołudnie przy temperaturze około 16 °C. Ze względu na mocny wiatr palnik osłoniłem taktycznym parawanem odbijającym fale radarowe i wzrok wścibskich tubylców.
Wild Willy Beef Jerky – Chilli Con Carne z ryżem – Piekło w plecaku – Wymaganą ilość wody odmierzyłem uzbrojonym okiem, około pięć minut później chilli con carne było gotowe.
Gotowe danie Wild Willy wygląda i pachnie znakomicie. Składniki mają odpowiedni kolor, formę i konsystencję. Mieszanka ryżu brązowego, kawałków suszonej wołowiny, kukurydzy, groszku i czerwonej fasoli tworzy wyrazisty i zaskakująco treściwy posiłek. Dodanie firmowej suszonej wołowiny classic sprawia, że potrawy Wild Willy nie pomylisz z żadną inną! Trudno uwierzyć, że z tak małego opakowania po zalaniu wrzątkiem otrzymujemy pełne aromatycznych niuansów 400 g brzytwy. Hell yeah!
Wild Willy Beef Jerky – Chilli Con Carne z ryżem – Piekło w plecaku – Wygląda i pachnie regulaminowo, jest gęste i ostre.
Specjał przypadnie do gustu szczególnie osobom, które preferują nieco ostrzejsze tony. Nie pali przełyku jak papryczki Trinidad Scorpion Butch T, ale jest wystarczająco pikantne by zjeść je ze smakiem. Rozlewające się po trzewiach ostre ciepło jest idealne na jesienno-zimową aurę. Na szczęście ostrość nie jest dominująca. Świetnie dobrany garnitur przypraw wraz z sosem Worcestershire robią robotę.
Wild Willy Beef Jerky – Chilli Con Carne z ryżem – Piekło w plecaku – Nie tylko smak, ale ilość po uwodnieniu pozytywnie zaskakuje.
Czy warto?
Gotowe danie Wild Willy to udana wariacja oryginalnego przepisu kuchni Tex-Mex. Jest ostre, pieprzne, z początku nieco piaskowe (bulion?), później konkretne i sycące. Ultra lekka torebka nie zajmuje dużo miejsca w plecaku co wpływa na ilość zabieranego wyposażenia i ogólną wagę. Fakt, iż mieści się w kieszeni cargo spodni czyni z niej idealny przerywnik w pracy, nie wspomninając o weekendowych wędrówkach pieszych i rowerowych. Wystarczy zabrać kubek lub menażkę i palnik by cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem. Co ważne, podgrzanie 300 ml wody nie zużyje wiele cennego paliwa. Nie musimy zabierać dodatkowych pojemników z przyprawami i solą, to kompletne danie.
Do wad zaliczyłbym niemożność zalania torebki wrzątkiem i wynikający z tego obowiązek zmywania naczyń i narzędzi kłujących. Tajni informatorzy donoszą, że producent już nad tym pracuje. Trochę zaskakuje krótka data ważności ale może to też się zmieni. Koszt dania 17,99 pln brutto, zważywszy na wartość kaloryczną oraz ilość posiłku po uwodnieniu nie wydaje się przesadzony. Jestem pozytywnie zaskoczony, i z chęcią kupię kolejne gotowe dania z kuchni Wild Willy.
Wild Willy Beef Jerky – Chilli Con Carne z ryżem – Piekło w plecaku – W garku jedno danie, drugie czeka na swoją kolej do nieba.
Kilka słów podsumowania
Ktoś, kto stworzył przepis na chili con carne wiedział, że odpowiednia nazwa pobudzi wyobraźnię i ciekawość. Tak jest w przypadku gotowego dania Wild Willy. Wyważona ostrość, którą łagodzi duża ilość ryżu i reszty ingrediencji sprawia, że danie nie pali przełyku. Potrawa jest smaczna i zaskakująco syta jak na swoje 100 g netto. Chciałbym zobaczyć więcej propozycji w jadłospisie Wild Willy.
Gotowe danie Chilly Con Carne z ryżem dostępne bezpośrednio u producenta Wild Willy i sklepie Laplander.pl
Zapraszam do polubienia i śledzenia nowości na koncie Facebook
Przemek – pomysłodawca i założyciel bloga, jedyny prowadzący, admin, dyrektor, webmaster, grafik, preppers
Wspieraj Multitactical.pl – Podaruj mi wirtualną kawkę
Multitactical.pl Wszelkie Prawa Zastrzeżone © 2020 Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością Autora blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody Autora jest zabronione.
Najnowsze komentarze