Preppers – Piwnica preppersa – Organizacja awaryjnej spiżarni. Część 3
Bez względu na charakter kataklizmu staniesz w obliczu wyzwania jakim jest zapewnienie bezpieczeństwa i codziennego wyżywienia rodzinie. W dwóch pierwszych artykułach serii Piwnica Preppersa zawarłem subiektywne podstawy tej materii. W trzeciej części zajmę się organizacją awaryjnej spiżarni.
Multitactical.pl Wszelkie Prawa Zastrzeżone © 2020
Podstawowe środki ostrożności
Najczęstszą przyczyną zniszczenia zapasów żywności są niekorzystne warunki przechowywania. Na jakość żywności wpływ ma powietrze, wilgoć, temperatura, światło, czas, i higiena. Temperatura – Unikaj przestrzeni wystawionych na stałe działanie promieni słonecznych. Wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi bakterii i grzybów. Nie gromadź zapasów zbyt blisko okien lub urządzeń, których działanie generuje ciepło. Potrzebujesz miejsca ciemnego i suchego, dobrze wentylowanego, zapewniającego w miarę stałą i niską temperaturę. Wilgoć – Nie przechowuj żywności w miejscach o podwyższonej wilgotności. Wilgoć nie tylko przyspiesza psucie żywności, ale powoduje korozję na metalowych powierzchniach (puszki, konserwy, narzędzia, inne). W pomieszczeniu przeznaczonym na magazyn warto zmienić półki drewniane na plastikowe. Istnieje ryzyko, że drewno zbutwieje i odda wilgoć do ostatniej puszki z ravioli. Światło i higiena – Brak naturalnego światła ułatwia przechowywanie owoców, warzyw i grzybów. Równie ważne jest utrzymywanie porządku i czystości (owady, gryzonie).
Piwnica preppersa – Prowadzenie dziennika ułatwia kontrolę stanu oraz ilości produktów.
Gdzie przechowywać żywność?
Wiele osób przygotowujących się na trudne czasy adaptuje do tego celu piwnice. Zaletą jest to, że w przypadku awarii zasilania pomieszczenie przez długi czas pozostanie chłodne. Ponadto, tego rodzaju miejsca sprzyjają uporządkowanej zabudowie. Optymalnie, spiżarnia powinna znajdować się blisko kuchni, w pomieszczeniu nieogrzewanym, najlepiej od strony północnej. Nie musi być wielka, ale wystarczająca do swobodnego przemieszczania się. Dobrze izolowana i wentylowana. Idealnie, gdyby podłoga była wyłożona płytkami ceramicznymi co szalenie ułatwia sprzątanie.
Piwnica – Jeśli jest zlokalizowana poniżej poziomu gruntu będzie chłodna przez cały rok. Lokatorskie komórki niewielkim kosztem przystosujemy do roli magazynu instalując modułowe półki. W domowych piwnicach znajdują się urządzenia generujące ciepło (piece, termy i hydrofory). Należy się od nich trzymać z dala, aby zapobiec wahaniom temperatury. Innym potencjalnym problemem jest wysoki poziom wilgotności, z którym powinien poradzić sobie osuszacz. Unikajmy stawiania rzeczy bezpośrednio na podłodze – dostateczną izolację zapewni wysoka półka lub paleta z tworzyw sztucznych.
Poddasze – Z racji położenia jest najbardziej narażone na wysokie temperatury i zaduch. Zmiana tej część domu w powierzchnię użytkową wymaga zaprojektowania wydajnej wymiany powietrza oraz izolacji. Poddasze można wykorzystać jako czasowe miejsce przechowywania części zapasów w sezonie zimowym.
Garaż – Wiele zależy od konstrukcji i stanu technicznego. Wolno stojący budynek jest wystawiony na wahania temperatur i dużą wilgotność. Pozbawiony wentylacji nie będzie idealnym miejscem do przechowywania kartonów z racjami MRE. Innym problemem jest stałe narażenie na desant robactwa i gryzoni. Ponadto, o czym mało kto pamięta, taki luźny budynek w realiach SHTF stanie się łatwym celem dla band szabrowników.
Kuchnia – Jest optymalnym miejscem do przechowywania żywności o krótkim terminie zdatności do spożycia. Stwarza przyjazne warunki do posegregowania ulubionych produktów i składników potraw. W kuchni przechowuje zapas konserw, słoików oraz produktów suchych, które najszybciej rotują. Trzymając w jednym miejscu mogę łatwo kontrolować stan tych zapasów. Wadą (kuchni) jest ograniczona ilość miejsca. Produkty długoterminowe mogę przechowywać w dowolnym innym miejscu – w większych ilościach, w pojemnikach, wiadrach i kartonach.
Piwnica preppersa – Ze względu na ograniczoną ilość miejsca kuchenne szafki nadają się do przechowywania produktów krótkoterminowych.
Ziemianka – Dzięki stałej niskiej temperaturze można w niej przechowywać owoce, warzywa, przetwory i alkohole. Prostą ziemiankę zbudujesz wykorzystując elementy prefabrykowane, kontener, beczki lub zaizolowane skrzynie wkopane w ziemię. Nie bez znaczenia jest fakt, iż klasyczna ziemianka jest miejscem wprost idealnym do przetrwania trudnych czasów (awaryjne schronienie). Minus to lokalizacja często w oddaleniu od głównych budynków mieszkalnych, co utrudnia nadzór w realiach kryzysowych.
Schowki & skrytki – Zabudowa na szafkach (kuchennych), większe szczeliny za szafkami, pomiędzy nimi (półki na wino), skrzynie na pościel, wewnętrzne powierzchnie drzwiczek (uchwyty na niewielkie słoiki), przestrzenie pod fotelami i łóżkami oraz klasyczny przykład rodem z taniego horroru – schowek pod schodami. Wadą skrytek jest rozproszenie utrudniające kontrolę zapasów. Tak czy inaczej, możliwości jest co nie miara i tylko od Ciebie zależy, czy je znajdziesz, i jak wykorzystasz.
Jak efektywnie wykorzystać dostępną przestrzeń?
Kiedy tracisz dwie godziny na przetrząśnięcie sterty konserw w poszukiwaniu turystycznej mielonki, to czytelny sygnał, że coś poszło nie tak. Oto kilka prostych wskazówek jak ułatwić sobie pracę. Nie musisz od razu wykorzystać wszystkich opisanych niżej metod.
Termin przydatności – Absolutnie żelazną regułą jest umieszczanie na wierzchu produktów z bliskim terminem przydatności. Artykuły z kolejnym i dłuższym terminem ustawiamy z tyłu. Tym sposobem będziesz pamiętał, że te produkty musisz wykorzystać w pierwszej kolejności. Obracaj opakowania tak by data ważności była z dala widoczna.
Półki & szuflady – Do składowania zapasów idealnie nadadzą się modułowe (ocynkowane) metalowe regały. Są wytrzymałe, stabilne, i odporne na działanie czynników zewnętrznych. Możliwość dowolnej konfiguracji rozmiarów i wysokości (nóżek) pozwoli na dopasowanie do każdej przestrzeni (sprzątanie). Raczej nie używaj zestawów drewnianych, ewentualnie zaimpregnuj. Do lżejszych przedmiotów wystarczą tańsze plastikowe. Rozsądnie jest przykręcić cały regał do ściany. Upewnij się, że tuż obok na podłodze nie leżą przedmioty, które mogłyby zostać zmiażdżone spadającym włoskim makaronem. Duża ilość półek, pojemników i przejrzystych szuflad pozwoli w łatwy sposób utrzymać porządek.
Przeznaczenie – Grupuj żywność według przeznaczenia, tj. pieczenie, gotowanie, sypkie, przyprawy, itd. Nic błyskotliwego, ale pomoże szybciej znaleźć to czego potrzebujesz.
Piwnica preppersa – Produkty z najkrótszym terminem przydatności ustawiamy na wierzchu, kolejne dalej.
Etykiety – Data produkcji, ważności, i nazwa. W kuchennej szafce o wiele łatwiej układać produkty intuicyjnie, dlatego możesz z nich (etykiet) zrezygnować. Natomiast, na dużych pojemnikach (kartonach) na pewno ułatwią lokalizację konkretnych rzeczy.
Używanie – Na wierzchu układaj te produkty, których potrzebujesz najczęściej (szafki kuchenne). W innych miejscach, produkty tworzące konkretne potrawy można zebrać do szczelnych pojemników (etykiety).
Ciężar – Lżejsze rzeczy umieszczaj wyżej, cięższe najniżej. Unikniesz ryzyka zranienia spadającą beczką piwa. W przyszłości taki system może ułatwić przeniesienie w inne miejsca lub ewakuację.
Rodzaj posiłku – Produkty na półkach możesz klasyfikować według ogólnej kategorii: śniadanie, obiad, kolacja. To kolejne ułatwienie, dzięki któremu szybko odnajdziesz to czego potrzebujesz.
Przechowywanie – Aby uniknąć chaosu i maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń, część produktów umieść w szczelnych pojemnikach (plastikowych) lub kartonowych pudłach. Unikaj wymyślnych kształtów, magazyn to nie puzzle, ma być kwadratowo. Suszone owoce, zioła, nasiona, fasolę, mąkę, cukier, i inne produkty spożywcze można przechowywać w torbach przeciwzapachowych zgrzewanych żelazkiem – zapewniają długotrwałą świeżość. Do środka warto wrzucić pochłaniacze tlenu w saszetkach. Kolejną opcją są plastikowe wiadra z wieczkami dostępne w sklepach budowlanych. Doskonale chronią przed wilgocią i szkodnikami. Ich zaletą jest znikomy koszt i spora pojemność. Nie ustawiaj zbyt wielu wiader jedno na drugim.
Konserwy – Postaraj się przechowywać w jednym miejscu (można układać w stosy), dzięki temu usprawnisz kontrolę stanu oraz ilości. Ciekawym pomysłem na przechowywanie konserw (ogólnie puszek) jest zbudowanie pionowych dozowników. Konserwy umieszcza się jedna nad drugą, gdzie najniższa blokuje cały pion. Ten prosty system pozwala wykorzystać niemal każdą płaską powierzchnię.
Kontrola & Spis zapasów
Pamiętaj, że zgromadzone zapasy należy poddawać kontroli minimum raz do roku. Szukaj zanieczyszczeń, śladów działalności szkodników, dziur, wycieków, i rdzy na puszkach. Każda podejrzana konserwa musi zostać wymieniona na nową. Pomieszczenie wybrane na magazyn żywności utrzymuj czyste i suche, dbaj o wentylację. Prowadź dziennik z listą zapasów, to najprostszy sposób na zachowanie systematyczności. W zapiskach uwzględnij daty przydatności do spożycia, wprowadzenia na stan, przeprowadzonej kontroli, ilość i miejsce składowania. Zwracaj uwagę na produkty, których jest mało lub którym niebawem wygaśnie termin przydatności (nowa lista zakupów). Dziennik prowadź w zeszycie, arkuszu Excel lub obu naraz. Ułatwisz pracę sobie i drugiej osobie, którą wyznaczysz do nadzorowania zapasów. Ktokolwiek zdejmie z półki dany produkt musi o tym powiadomić, i zaznaczyć w dzienniku.
Piwnica preppersa – koniec części trzeciej
W czwartej części materiału przedstawię listę produktów żywnościowych. Dlaczego fasola, dlaczego keczup, ile czasu przetrwa makaron? Zapraszam do polubienia i śledzenia nowości na koncie Facebook

Przemek – pomysłodawca i założyciel bloga, jedyny prowadzący, admin, dyrektor, webmaster, grafik, preppers
Piwnica Preppersa – Przygotowanie zapasów na sytuacje kryzysowe – Część pierwsza
Piwnica Preppersa – Kryteria wyboru – Część druga
Piwnica Preppersa – Organizacja awaryjnej spiżarni – Część trzecia
Piwnica Preppersa – Składniki przetrwania – Część czwarta
Multitactical.pl Wszelkie Prawa Zastrzeżone © 2020 Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością Autora blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody Autora jest zabronione.
Najnowsze komentarze